EY ROMANIA

  |  2013-04-12

Cat de vulnerabile sunt de fapt companiile in fata amenintarilor cibernetice?

Companiile admit faptul ca mediul de risc este in schimbare iar securitatea informatiilor are de suferit. Aproape 80% dintre organizatii confirma existenta unui nivel tot mai mare de risc datorat cresterii amenintarilor externe, conform celui mai recent sondaj Ernst & Young privind securitatea informatiei la nivel global

Pagina 1/2
 1 2   

In plus, 31% dintre companii au mentionat o crestere a numarului de incidente de securitate in 2012, comparativ cu anul precedent, in timp ce  pentru 59% numarul de incidente a ramas aceleasi. Pe masura ce frecventa si natura amenintarilor se intensifica, numarul incidentelor de securitate sporeste, iar potentialul impact al breselor de securitate devine tot mai puternic.

 

Amenintarile externe nu sunt singura bresa de securitate cu care se confrunta organizatiile globale. Pierderea accidentala de date de catre angajati este, de asemenea, in crestere.  Managementul eficient, instruirea si informarea pot diminua pierderile, precum si luarea de masuri fizice pentru a preveni actele criminale. De cele mai multe ori, insa, cea mai dificila este prevenirea actelor deliberate de distrugere, din motive personale.

 

In ceea ce priveste amenintarile la adresa datelor guvernamentale, statisticile arata clar o escaladare fara precedent a pericolului cu care se confrunta statele din intreaga lume. Unii experti in securitate afirma ca orice speranta de a inversa aceasta tendinta va necesita "o paradigma cu totul noua" in securitatea IT. Spre exemplu, Biroul Guvernamental de Contabilitate din SUA a raportat ca accesul neautorizat la informatii personale a crescut cu 19% incepand din 2010 si pana in 2011. De cele mai multe ori, victimele acestor incalcari nu sunt la curent cu acest fapt timp de luni de zile.

 

Nu exista resurse suficiente si nici competente adecvate

<<Prea multa munca, prea putine resurse>>este o sintagma bine-cunoscuta, mai ales in actualele conditii de restrangere a cheltuielilor. Insa lipsa resurselor este doar o parte a problemei. Securitatea informatiilor nu necesita in acest moment doar mai multe resurse, ci un plan inteligent care sa tina cont de aceasta amenintare, si, mai ales, oameni cu aptitudini si pregatire specifice pentru a raspunde schimbarilor rapide din acest mediu de risc”, comenteaza Carmen Adamescu, Director departamentul de Asistenta privind riscurile IT, Ernst & Young Romania.

 

43% dintre companiile care au raspuns sondajului au indicat ca lipsa resurselor calificate reprezinta principala bariera in buna functionare a securitatii informatiilor. Aceasta cifra este fara indoiala legata de constrangerile bugetare. Doar 22% dintre respondenti planifica bugete mai mari pentru acest domeniu in urmatoarele 12 luni.

 

Odata cu proliferarea dispozitivelor mobile, 37% dintre respondenti considera ca neglijenta angajatilor este amenintarea care creste cel mai mult expunerea la risc a organizatiei. De asemenea, numarul de incidente reale cauzate de raspandirea involuntara a datelor de catre angajati a crescut cu 25% in ultimul an. Respondentii indica faptul ca intentioneaza sa investeasca mai mult in training-ul angajatilor pentru a evita incidentele, insa aceasta suma va reprezenta totusi doar aproximativ 5% din bugetul total pentru securitatea informatiilor.

 

Social media: o provocare ce nu mai poate fi ignorata

Odata considerata tabu de catre organizatii, social media este acum o componenta-cheie pentru dezvoltarea de produse, pentru colectarea feedback-ului si pentru interactiunea cu clientii. Social media a reinventat relatia dintre organizatii, clienti, angajati, furnizori si autoritati de reglementare. De asemenea, a scurtat procese care durau zile sau saptamani intregi, pana la cateva ore sau minute.

 

Alaturi de multele oportunitati pe care social media le genereaza, exista insa si multe provocari noi, cum ar fi securitatea datelor, probleme de confidentialitate, cerinte de reglementare si de conformitate, aspecte asupra utilizarii timpului de catre angajati si instrumentele de afaceri pentru gestionarea social media. Studiul Ernst & Young arata ca 38% dintre organizatii nu au o abordare coordonata pentru a utiliza social media in cadrul organizatiei lor. Rezultatul este o crestere generala a riscului si o capacitate limitata de a exploata pe deplin canalele de social media in viitor.

 

Organizatiile cu o abordare formala in utilizarea social media aleg de cele mai multe ori sa diminueze riscurile prin limitarea sau interzicerea accesului la site-uri de social media (45%), adaptarea politicilor (45%) si implementarea unor programe de informare (40%).

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.
 

TOP COMPANII din PARTS AND ACCESSORIES FOR MOTOR VEHICLES (2016)
Scoring Methodology by ERNST&YOUNG


 
#
NUME COMPANIE
SCORING TOTAL MCR
 
1 AUTOLIV ROMANIA SRL 3,0000
2 HELLA ROMANIA SRL 3,0000
3 DELPHI DIESEL SYSTEMS ROMANIA SRL 3,0000
4 ROBERT BOSCH SRL 3,0000
5 TRW AUTOMOTIVE SAFETY SYSTEMS SRL 3,0000
6 LEAR CORPORATION ROMANIA SRL 3,0000
7 YAZAKI ROMANIA SRL 3,0000
8 YAZAKI COMPONENT TECHNOLOGY SRL 3,0000
9 RENAULT MECANIQUE ROUMANIE SRL 3,0000
10 PREH ROMANIA SRL 3,0000