DELOITTE TAX SRL

  |  2014-09-04

Deloitte Central Europe Top 500: Romania aduce o nota de optimism in regiune

Cu 42 de companii inregistrand venituri cumulate de 43 miliarde de Euro fata de 39 miliarde de Euro in 2013, Romania aduce o nota de optimism in regiune, unde rezultatele celei de a 8-a editii a clasamentului Deloitte CE Top 500 reflecta incertitudine

Pagina 1/2
 1 2   

Deloitte CE Top 500 analizeaza companii din 18 tari din Europa Centrala si de Est si Ucraina din punct de vedere al veniturilor cumulate in 2013, precum si cele mai importante banci si firme de asigurari in functie de valoarea activelor, respectiv a primelor brute subscrise. Clasamentul include cele mai mari 500 de companii, 50 de banci si 50 de firme de asigurari.

 

Romania si-a mentinut locul al 5-lea in clasamentul Deloitte CE Top 500 si, fata de anul trecut, in acest an sunt cu sapte companii mai multe prezente in top. De asemenea, 16 companii din top si-au imbunatatit performantele anul acesta, iar 29 de companii au inregistrat venituri in crestere fata de 14 in 2012. Cea mai spectaculoasa ascensiune a inregistrat-o Ford Romania, care a urcat 258 de pozitii ajungand pe locul 170 in clasament.

 

‟Editia din acest an a Deloitte CE Top 500 confirma cresterea economica pe care a inregistrat-o Romania, dar avand in vedere climatul geopolitic instabil, care nu lasa prea mult loc pentru optimism, companiile prezente pe piata romaneasca vor trebui sa continue sa se reinventeze pentru a mentine aceasta tendinta ascendenta”, a spus Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte Romania. “Multe companii vor trebui sa se concentreze mai mult pe eficienta serviciilor si a produselor si pe dezvoltarea talentelor pentru a atrage investitiile de care au nevoie si pentru a dezvolta alternative la serviciile si produsele lor traditionale. Asa cum arata raportul Deloitte CE Corporate R&D 2014 publicat in vara aceasta, Romania este tara din regiune care aloca cei mai putini bani ca proportie din PIB pentru cercetare-dezvoltare, iar acest lucru va trebui sa se schimbe pentru ca Romania sa-si imbunatateasca competitivitatea”.

 

“Pe fundalul destul de auster al performantei economice din Europa Centrala, Romania a inregistrat cateva miscari pozitive si anume prezenta mai multor companii cu venituri in crestere decat in scadere (29 din 42), in comparatie cu cresterea medie zero a Europei Centrale, cea mai mare crestere in termeni absoluti, de la 35 la 42 de companii incluse in top, si cel mai mare salt in top, cu 258 de pozitii inregistrat de Ford Romania”, a adaugat George Mucibabici, Presedinte si Coordonator Sector Public Deloitte Romania. “Toate acestea sunt semne incurajatoare si si dovedesc capacitatea continua de crestere a Romaniei, a carei performanta economica nu a egalat inca potentialul in marime si populatie”.

 

Ca si in anii anteriori, industria energiei si a resurselor a contribuit cel mai mult la definirea locului ocupat de Romania in clasamentul final, cu venituri cumulate de 19,1 miliarde de Euro, urmata de industria bunurilor de consum si transporturi cu 12,1 miliarde de Euro, industria prelucratoare cu 8,1 miliarde de Euro si tehnologie, media si telecomunicatii (TMT) cu 2,3 miliarde de Euro.

 

"Sectorul energetic ramane in continuare interesant, dar provocator pentru majoritatea economiilor din regiune, inclusiv pentru Romania”, a adaugat Farrukh Khan, Partener Audit si Coordonator Sector Energie & Resurse Deloitte Europa de Est. "Daca sectorul arata provocator pe termen mediu, perspectivele pe termen lung atrag atentia asupra nevoii de investitii concentrate. Rolul autoritatilor este esential in aceasta privinta, mai ales pentru a se asigura un echilibru intre nevoia de a atrage investitii, a solutiona cerintele privind emisiile de carbon, a indeplini planurile legate de eficienta energetica si accesibilitate”.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.