|  2012-12-13

Ernst & Young: Zona Euro inainteaza cu greu spre stabilitate

In pofida unui an dominat de turbulente in Zona Euro, uniunea monetara va intra in 2013 cu o perspectiva mai buna decat cu 12 luni in urma. Desi au aparut indicii de imbunatatire a stabilitatii economice, raman pe mai departe multe obstacole importante de depasit inainte sa poata avea loc orice fel de redresare – se arata in raportul de iarna al Ernst & Young, Eurozone Forecast (EEF).

Pagina 1/2
 1 2   
Ernst

Conform EEF, PIB-ul Zonei Euro va scadea cu 0,2% in 2013, dar se va consemna o crestere modesta din 2014 pana in 2016, de 1,3% pe an. Rate de crestere similare sunt de asteptat si pentru restul decadei. Diferentele de crestere intre nordul si sudul Europei se vor mentine si pe viitor, fiind estimate cresteri in cateva dintre tarile din sud, dar nu mai devreme de 2015.


Desi risculiesirii Greciei din Zona Euro s-a redus de la 15% la 5%, nu se vor inregistra alte cresteri semnificative pana cand nu vor fi eliminate indoielile care persista in legatura cu stabilitatea Euro. EEF prevede ca BCE si guvernele mai au multe de facut pentru a stinge preocuparile ramase. Exista, totusi, semne incurajatoare ca mixul de politici s-a redirectionat de la unul centrat exclusiv pe masuri de austeritate la unul menit sa stimuleze cresterea.


Fata de perioada deinceput a verii 2012, pietele europene par acum mult mai increzatoare ca Zona Euro va supravietui. Cu toate acestea, performantele de crestere din Zona Euro raman impartite. Se estimeaza ca tarile cu economii dezvoltate vor continua sa inregistreze rezultate mai bune decat cele in crestere, iar acestea din urma se vor zbate pentru a creste chiar cu procente mici in urmatorii cativa ani. Va fi un mediu de operare dificil, atat pentru liderii din business cat si pentru cei din sfera politica. Companiile trebuie sa se pregateasca pentru un "deceniu pierdut" in Europa, in care cresterea va stagna, iar rata somajului va continua sa creasca si in 2013, ajungand la un varf estimat de aproape 20 de milioane de persoane. E de asteptat ca cele mai inalte rate ale somajului si, in acelasi timp, cele mai lente redresari ale acestuia, sa fie inregistrate de economiile periferice, atingandu-se valori estimate de peste 28% in Grecia, 26% in Spania si de aproape 17% in Portugalia.


Liderii de business trebuie sa inteleaga faptul ca actualul mediu economic in care opereaza a devenit noua normalitate. Companiile nu mai pot pleca de la premisa ca cresterea va fi generata de pietele interne. Cresterea va trebui asigurata si din reducerea de costuri, castigarea de cota de piata si cresterea exporturilor catre pietele emergente mai dinamice.


Prabusirea increderii in ciuda eforturilor factorilor de decizie


Atata vreme cat cadrul de reglementare care asigura supravietuirea Zonei Euro este, pe mai departe, in curs de definire, increderea mediului de business si a consumatorilor nu s-a imbunatatit, asa cum s-a intamplat cu pietele financiare in saptamanile imediat urmatoare discursului lui Mario Draghi, din iulie 2012, cand declara ca Banca Centrala Europeana va face “tot ceea ce este nevoie” pentru a proteja Zona Euro. De fapt, s-au consemnat scaderi constante ale increderii, in ambele cazuri, inultimele 12-18 luni.


Pana laimbunatatirea increderii, companiile vor ramane in starea de "asteapta sa vezi ce se intampla” si se vor limita la restrangerea cheltuielilor de capital, a activitatilor de recrutare si a activitatilor de fuziuni si achizitii. Prognoza EEF prevede o scadere de 1,2% a capitalul fix in 2013, care va urma scaderii de 3,6% estimate pentru 2012. Ca urmare a masurilor preconizate pentru 2013, care vizeaza supravietuirea mediului de busniess in Zona Euro, EEF preconizeaza o imbunatatire gradata a increderii si o crestere de 2,3% a investitiilor in 2014.


EEF preconizeaza ca investitiile de business ar putea continua sa scada, cata vreme conditiile de creditare se vor mentine restrictive in viitorul apropiat. Cele mai recente rapoarte bancare arata o inasprire a criteriilor de creditare, ceea ce va afecta mai ales intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile). Este putin probabil sa apara o relaxare a conditiilor de creditare pana cand economia Zonei Euro nu va incepe sa creasca din nou, ceea ce, conform prognozei EEF, va avea loc incepand cu al doilea trimestru din 2013. 

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.
 

TOP COMPANII din SHIPS (2015)
Scoring Methodology by ERNST&YOUNG


 
#
NUME COMPANIE
SCORING TOTAL MCR
 
1 HAVI LOGISTICS SRL 3,1875
2 DACHSER ROMANIA SRL 2,2500
3 DHL LOGISTICS SRL 2,1875
4 TIBBETT RETAIL SERVICES SRL 2,1250
5 EXPEDITORS INTERNATIONAL ROMANIA SRL 2,0000
6 TIBBETT LOGISTICS SRL 1,9375
7 STEP ONE SPEDITION SRL 1,8125
8 INTERNATIONAL BUSINESS TRANSPORT SA 1,8125
9 TRAMECO SA 1,7500
10 WHITELAND LOGISTICS SRL 1,7500