EY ROMANIA

  |  2015-06-12

Perceptia privind coruptia generalizata s-a imbunatatit in Romania in ultimii doi ani

Actiunile de reglementare si conformare derulate de autoritati in ultimii doi ani au imbunatatit semnificativ perceptia romanilor privind coruptia ca fenomen generalizat. In aceasta privinta, ne situam pe o pozitie mai buna decat multe economii din Europa, precum Spania, Portugalia, Ungaria, Italia, Irlanda, Polonia, sau Austria. Acestea sunt concluziile ultimului raport privind fraudele, derulat de EY la nivel global.

Pagina 1/2
 1 2   
EMEIA FRAUD SURVEY

Studiul EY Fraud Survey, Fraud and corruption – the easy option for growth? identifica un risc mai mare al oportunitatilor de expansiune, generat de presiunea de a creste veniturile afacerilor, dar si de volatilitatea pietei. Provocari precum instabilitatea geopolitica, volatilitatea preturilor si a cursurilor de schimb, dar si nivelul sanctionatoriu imping companiile si pe executivii lor catre un comportament cu un grad inalt de risc.

 

Sondajul global, care a chestionat 3.800 de angajati din companii de mari dimensiuni, inclusiv din Romania, a evidentiat faptul ca aproximativ 33% dintre respondenti declara ca managementul se afla sub o presiune crescuta de a se extinde pe piete riscante. Pe aceste piete, 61% dintre respondenti semnaleaza o coruptie generalizata in companii, iar 37% declara ca rezultatele financiare ale companiilor sunt deseori umflate.

 

Riscul fraudei nu este insa limitat la pietele cu crestere rapida. 26% dintre respondentii de la nivel executiv declara ca au auzit in ultimul an ca in organizatia lor are loc o estimare timpurie a veniturilor – un comportament care a fost nucleul a numeroase fraude de anvergura. In plus, 21% dintre respondenti declara ca vestile proaste legate de performanta financiara nu sunt comunicate in mod deschis.

 

David Stulb, Liderul diviziei EY globale de investigare a fraudelor, declara: “Riscurile legate de frauda, mita si coruptie sunt reale. Companiile se confrunta cu restrictii complexe ale modului in care isi deruleaza afacerile, avand in vedere dezvoltarea regimurilor de sanctiune si noile riscuri, precum criminalitatea cibernetica, care au potentialul de a perturba operatiunile in mod semnificativ. Companiile trebuie sa pastreze ochii larg deschisi in implementarea unor strategii cu risc ridicat.”

 

Burcin Atakan, Director Executiv si Liderul departamentului de investigare a fraudelor al EY Romania, declara ca “rezultatele obtinute in cadrul EMEIA Fraud Survey 2015 pentru Romania au adus o noua viziune in aceasta perspectiva. Actiunile proactive adoptate de catre stat la nivel de reglementare din ultimii doi ani au fost apreciate de catre jucatorii pe piata, fapt care semnaleaza ca Romania se alatura ligii statelor cu reglementari puternice cu avantajele sale structurale.”

 

In completare, Laura Lica-Banu, Senior Manager in cadrul EY Romania a subliniat faptul ca “39% din respondentii din Romania considera ca practicile de dare si luare de mita sunt extinse in mediul de afaceri local. Cu toate ca acest fapt este ingrijorator, daca privim cu atentie, realizam ca in Estul Europei, perceptia generala privind coruptia este mai mare (63%), iar in tarile cu o dezvoltare-rapida aceasta atinge 61%. De asemenea, participantii la studiu sunt mai optimisti in ceea ce priveste masurile anti-coruptie comparativ cu situatia din ultimii doi ani.”

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.
 

TOP COMPANII din CEMENT, CONCRETE AND PLASTER (2016)
Scoring Methodology by ERNST&YOUNG


 
#
NUME COMPANIE
SCORING TOTAL MCR
 
1 HOLCIM (ROMANIA) SA 3,0000
2 HEIDELBERGCEMENT ROMANIA SA 3,0000
3 CRH CIMENT (ROMANIA) SA 3,0000
4 SAINT-GOBAIN CONSTRUCTION PRODUCTS ROMANIA SRL 3,0000
5 BAUELEMENTE SRL 3,0000
6 ADEPLAST SA 2,0000
7 BAUMIT ROMANIA COM SRL 2,0000
8 ELIS PAVAJE SRL 2,0000
9 ETEX BUILDING PERFORMANCE SA 2,0000
10 CARMEUSE HOLDING SRL 2,0000