ASOCIATIA ROMANA ENERGIE EOLIANA

  |  2016-10-11

Studiu E&Y: Pierderi de 4 miliarde de lei in industria eoliana romaneasca, in anii 2014 si 2015

La solicitarea Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, firma de consultanta E&Y a finalizat studiul intitulat: ‘’Analiza performantei financiare si a pozitiei de bilant a industriei eoliene din Romania in anul 2015”, venind, astfel, in continuarea unui studiu similar efectuat pentru anul financiar 2014.

Studiul, elaborat strict pe baza situatiilor financiare depuse de companii la Registrul Comertului, releva rezultate ingrijoratoare pentru investitiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizand aproximativ 5 miliarde de euro, reprezinta, de departe, cea mai importanta investitie din sistemul energetic romanesc de dupa anul 1989.


In lipsa modificarilor legislative care sa vina in sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizand circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat in anii 2014 si 2015.


Sectorul energiei din surse regenerabile este in blocaj financiar, dupa cum rezulta si din datele evidentiate in studiul realizat de E&Y.

 

Astfel, la nivelul celor doi ani analizati, se constata o depreciere extraordinara a activelor, de 4,1 miliarde de lei. In acelasi timp, pentru a rambursa creditele accesate in vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, in conditiile in care durata de viata a unei centrale este de 20 de ani).


Claudia Brandus, Presedinte RWEA: „Industria eoliana, ca, de altfel, intregul sector al energiei din surse regenerabile, este in suferinta. Investitorii sunt prinsi ca intr-un carusel: au continuat sa acumuleze mari pierderi in anul 2015, activele acestora se tot devalorizeaza, au ajuns in imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovada sunt datele prezentate in studiul realizat de E&Y”.


De precizat ca la aceasta situatie s-a ajuns ca urmare a deselor modificari legislative si de reglementare, de cele mai multe ori efectuate in lipsa unor studii de impact si analize pe masura, afectand, astfel, o industrie care participa in mod semnificativ la indeplinirea de catre Romania a obiectivelor asumate in domeniul energiei regenerabile.


Avand in vedere pretul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh inregistrat in anul 2015, conform datelor OPCOM, precum si cel actual, care a ajuns sub acest nivel, este evident ca centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investitiei. In cazul energiei eoliene, s-a ajuns la un paradox, existand astazi un ajutor de stat incorect calibrat, care impinge industria spre faliment.


De ce sa investesti in energia eoliana: este energie regenerabila si nepoluanta, ce salveaza costuri cu materia prima si cu sanatatea, contribuie masiv la indeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru incetinirea procesului de incalzire globala. In plus, este o tehnologie tanara, in proces continuu de perfectionare, care formeaza noi categorii profesionale recunoscute la nivel international.


In lumina celor semnalate, solicitam imperios Guvernului si Parlamentului o actiune rapida si responsabila, care sa salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar si care sa recladeasca increderea in mediul investitional din Romania, incredere obligatorie pentru atragerea de capital pentru finantarea sau refinantarea investitiilor necesare unei economii sanatoase.
 

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.
 

TOP COMPANII din AIRCRAFTS & PARTS (2016)
Scoring Methodology by ERNST&YOUNG


 
#
NUME COMPANIE
SCORING TOTAL MCR
 
1 CONSTANTA SOUTH CONTAINER TERMINAL SRL 2,0000
2 MIDIA MARINE TERMINAL SRL 2,0000
3 COMCEREAL SA 2,0000
4 COMVEX SA 2,0000
5 JOSI LOGISTIC SRL 2,0000
6 DELTANAV SA 2,0000
7 GRANSILOZ SRL 2,0000
8 VIXON GAS SRL 2,0000
9 H. ESSERS LOGISTICS SRL 2,0000
10 FISH TRANS LOGISTIC SRL 2,0000