MAZARS ROMANIA S.R.L.

  |  2013-09-13

Vacanta aduce o noua serie de modificari fiscale

Probabil una dintre cele mai aşteptate noutăţi ale verii este cea a stabilirii cotei TVA de 9% pentru pâine şi anumite produse de panificaţie, precum şi pentru anumite tipuri de făină, grâu şi secară. De asemenea, au fost introduse noi categorii de produse accizabile

Pagina 1/2
 1 2   

În plus, se introduce un nou formular, cod 630 - „Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”.

 

În Monitorul Oficial nr. 490 / 02.08.2013 a fost publicată Ordonanţa Guvernului României nr. 16 / 30.07.2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571 / 2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal - bugetare.

 

Printre cele mai importante modificări ale Codului Fiscal introduse prin această Ordonanţă se numără următoarele:

 

Titlul I – Dispoziţii generale

 • Se introduc clarificări cu privire la dreptul de deducere a TVA în cazul contribuabililor care au fost declaraţi inactivi sau cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, pentru achiziţiile de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu a avut un cod valabil de TVA, dar destinate operaţiunilor care dau drept de deducere.
 • În cazul beneficiarilor care achiziţionează bunuri / servicii de la contribuabili declaraţi inactivi / sau cărora li s-a anulat înregistrarea în scopul de TVA şi care nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a TVA aferentă achiziţiilor respective, se introduce o nouă excepţie cu privire la categoriile de achiziţii pentru care este permisă deducerea  cheltuielilor şi a TVA aferentă.

Titlul II – Impozitul pe profit şi Titlul V – Impozitul pe veniturile obţinute în România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România

 • Se introduc modificări ca urmare a aderării Croaţiei la Uniunea Europeană începând cu data de 1 iulie 2013.

Titlul VI – Taxa pe valoarea adăugată

 • Se introduce cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea de pâine şi anumite specialităţi de panificaţie, precum şi pentru anumite tipuri de făină, grâu şi secară – noile prevederi se aplică începând cu data de 1 septembrie 2013.
 • Se introduc noi prevederi cu privire la anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul societăţilor comerciale, precum şi cu privire la posibilitatea acestora de a solicita reînregistrarea în scopuri de TVA.
 • Se modifică prevederile cu privire la reînregistrarea în scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile.
 • Se introduc clarificări cu privire la data anulării înregistrării în scopuri de TVA înscrisă în decizia de anulare, precum şi data de la care anularea înregistrării produce efecte asupra furnizorului / prestatorului sau beneficiarului.
 • Se introduc noi prevederi cu privire la înregistrarea / anularea înregistrării în scopuri de TVA ca urmare a unei erori.
 • Se introduc noi prevederi cu privire la stocarea electronică a facturilor.
 • Se introduc noi operaţiuni pentru care se aplică măsuri de simplificare, i.e. livrarea de energie electrică şi transferul de certificate verzi – noile prevederi se aplică începând cu data de 1 septembrie 2013
 • Prevederile privind măsurile de simplificare în cazul livrării de cereale şi plante tehnice, de energie electrică şi transferul de certificate verzi se aplică până la data de 31 decembrie 2018.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.
 

TOP COMPANII din FRUITS & VEGETABLES (2016)
Scoring Methodology by ERNST&YOUNG


 
#
NUME COMPANIE
SCORING TOTAL MCR
 
1 MICROFRUITS SRL 3,0000
2 OZR FRUIT SRL 2,0000
3 G&A FRUIT BUSINESS SRL 2,0000
4 UNIFRUTTI IMPEX SRL 2,0000
5 KAREMA FRUCT SRL 2,0000
6 ALGIDA CENTER SRL 2,0000
7 HORTIFRUCT SRL 2,0000
8 AGRICANTUS SRL 2,0000
9 TUROKA FRUCT SRL 2,0000
10 PIEMONTANA LOGISTIC SRL 2,0000