http://mcr.doingbusiness.ro/articole/anul-2018-aduce-chirii-mai-echilibrate-pentru-birourile-noi-din-principalii-poli-de-business-ai-bucurestiului/6460
Anul 2018 aduce chirii mai echilibrate pentru birourile noi din principalii poli de business ai Bucurestiului

Daca in urma cu cinci ani, chiriile spatiilor de birouri noi, de clasa A din polul de business Barbu Vacarescu – Aviatiei – Dimitrie Pompeiu porneau de la 16 euro/mp/luna si ajungeau la 17 euro/mp/luna, acum incep de la 14,5 euro/mp/luna si ajung la 17,5 euro/mp/luna, fiind apropiate la limita inferioara de cele din polul de business Orhideea – Grozavesti – Politehnica, unde chiriile sunt de 13,00-14,5 euro/mp/luna.

 

In Zona Expozitiei au fost anuntate in ultimele luni mai multe proiecte de anvergura, astfel incat se contureaza un nou pol de business in zona Expozitiei – Piata Presei Libere, care se pozitioneaza ca nivel al chiriilor intre polul Barbu Vacarescu – Aviatiei – Dimitrie Pompeiu si polul Orhideea – Grozavesti – Politehnica cu valori de 14,5-16,5 euro/mp/luna.

 

In 2017, marile proiecte de birouri in constructie s-au concentrat in principalii poli de birouri din Bucuresti, numarul lor marindu-se, de la doi, la cinci poli de business. In paralel cu dezvoltarea zonelor din centru-nord si Victoriei- Aviatorilor, s-a consolidat polul din centru-vest, s-a deschis polul Unirii – Timpuri Noi si s-a anuntat un nou pol de birouri in zona Expozitiei – Piata Presei Libere.

 

Cladirile de birouri de clasa A, cu numeroase facilitati, aflate in lucru in principalii poli de birouri din Bucuresti, vor livra o suprafata estimata de peste 600.000 mp in perioada 2018-2021 si vor atrage marile companii din Romania, o parte dintre acestea – precum IBM, BCR, ING, Bitdefender, Amazon etc avand deja semnate contracte de pre-inchiriere.

 

Chiriile la spatiile de birouri de clasa A din cei cinci poli de birouri se situeaza acum la un nivel cuprins intre 13 si 18 euro/mp/luna, in functie de zona si facilitatile oferite.

 

Spatiile de birouri din cladirile existente vor fi eliberate treptat de marii chiriasi si vor face loc chiriasilor de talie medie, cu bugete de 8-12 euro/mp/luna, care vor avea astfel acces la cladiri de birouri de calitate, in locatii bune”, afirma Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

 

Marile evenimente ale pietei de birouri in 2017 au fost inaugurarea primelor faze ale proiectelor Timpuri Noi Square (care a deschis un nou pol de business in Capitala, Unirii-Timpuri Noi) si The Bridge (care da startul livrarilor de spatii de clasa A in zona Orhideea-Grozavesti-Politehnica).

 

In 2018-2019, sunt asteptate mult mai multe livrari de cladiri noi de clasa superioara in toti cei cinci poli de birouri, cea mai mare activitate urmand a o avea polii din centru-vest si Expozitiei.

 

Printre marile proiecte de birouri care vor livra spatii noi de birouri de clasa A in 2018-2019 se numara:

 

Campus 6, Bucharest Business Garden, The Bridge II, Orhideea Towers, The Light, AFI Tech Park, in polul de business din Orhideelor – Grozavesti – Politehnica – Vladimirescu;
Equilibrum, Globalworth Campus, Oregon Park in polul de business din Barbu Vacarescu-Aviatiei-Dimitrie Pompeiu;
Expo Business Park, City Rose Park in polul de business din Bd Expozitiei – Piata Presei Libere;
Unirii View, Day Tower, Timpuri Noi Square, in polul de business din Unirii – Timpuri Noi;
The Mark, D’OR Business Center, in polul de business din Piata Victoriei – Charles de Gaulle-Dorobanti.

 

„Evolutia chiriilor in principalii poli de birouri in 2018-2019 va depinde de ritmul livrarilor si de dinamica cresterii afacerilor si a numarului de angajati ai marilor companii din Bucuresti.

 

Estimam ca va exista o tendinta de egalizare a chiriei medii in principalii poli de business din Bucuresti (Orhideelor-Politehnica, Pompeiu-Barbu-Vacarescu, Expozitiei-Piata Presei Libere, Unirii-Timpuri Noi), in care vor fi cele mai multe livrari in urmatorii doi ani.

 

Consideram ca perioada 2018-2019 reprezinta una dintre cele mai favorabile perioade de dupa declansarea crizei financiare din 2008, pentru companiile care doresc sa-si securizeze sedii noi la un raport calitate pret competitiv, prin semnarea de contracte de pre-inchiriere inainte de momentul livrarii cladirilor”, completeaza Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.