BURSA DE VALORI BUCURESTI SA

  |  2015-01-06

BVB - Raport Lunar de Piata Reglementata Decembrie 2014

In luna decembrie a anului 2014, indicele BET a urcat cu 2,11%, amplificand la 9,07% cresterea inregistrata de indice in anul 2014

In acelasi timp, valoarea tranzactiilor cu actiuni, exclusiv oferte publice, a crescut cu peste 26% in decembrie, fata de noiembrie, la 710,1 milioane lei (159,4 milioane euro), ducand astfel valoarea tranzactiilor cu actiuni, exclusiv ofertele publice, pentru tot anul 2014 la 9,724 miliarde lei (2,189 miliarde euro), respectiv cu aproape 22% mai mult decat valoarea din tot anul 2013.


Valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni a fost de aproape 39,5 milioane lei (8,9 milioane euro) in decembrie, cu 41% peste media inregistrata in noiembrie, iar valoarea medie zilnica de tranzactionare, inclusiv ofertele publice, aproape s-a triplat, ajungand la 85,7 milioane lei (19,3 milioane euro).


In luna decembrie, au fost derulate oferte publice (IPO, oferte secundare de vanzare si alte piete de oferte) in valoare de 832,5 milioane lei (188 milioane euro), cu mult peste valoarea din luna noiembrie (aproape 100 milioane lei / 22,5 milioane euro). Totodata, valoarea din decembrie 2014 este cu 65% peste cea inregistrata in decembrie 2013.
Valoarea ofertelor a scazut usor, cu 4%, in anul 2014, la 4,061 miliarde lei (921,6 milioane euro), de la 4,247 miliarde lei (957 milioane euro) in 2013.


In anul 2014, pe piata reglementata au fost realizate tranzactii de aproape 14,18 miliarde lei (3,2 miliarde euro), cu peste 7% mai mult decat in tot anul 2013 (13,204 miliarde lei / 2,985 miliarde euro).


Astfel, valoarea medie zilnica de tranzactionare cu actiuni inregistrata pe piata reglementata, inclusiv ofertele, pentru anul 2014 a fost de aproape 52 milioane lei (11,7 milioane euro), cu aproape 16% peste media din 2013.
La finalul anului 2014, capitalizarea bursiera a fost de aproape 130 miliarde lei (29 miliarde euro), din care 82,426 miliarde lei (18,384 miliarde euro) a reprezentat capitalizarea bursiera a companiilor romanesti listate.


Stiri de piata


Incepand din 2 decembrie 2014, investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pot introduce ordine pentru orice volum pe care doresc sa il tranzactioneze pe un anumit instrument financiar. Aceasta survine ca urmare a eliminarii segmentului de piata Odd Lot si a cerintelor speciale privind dimensiunea ordinelor, pentru toate pietele administrate de BVB. Eliminarea segmentului de piata Odd Lot va creste eficienta procesului de tranzactionare, va reduce gradul de specificitate al pietei locale, rezultand intr-un mediu de piata bun pentru actualii si viitorii membri ai BVB. Acest mediu deschis de tranzactionare va facilita o reactie directa si mai rapida a investitorilor la stirile de piata si mediul efectiv de tranzactionare.

 

Incepand cu data de 17 decembrie, BVB ofera investitorilor si intermediarilor noi instrumente pentru executarea tranzactiilor, permitand tranzactii in faza de Tranzactionare la inchidere chiar si pentru actiuni pentru care nu a fost stabilit un pret in faza de licitatie la inchidere, ordine cross, ordine Fill And Kill / Fill Or Kill si, de asemenea, noi termene de valabilitate ale ordinelor corelate cu fazele pietei.


Bursa de Valori Bucuresti a participat in 2 - 3 decembrie la conferinta WOOD's Winter in Prague - Emerging Europe, pentru a se intalni si a discuta cu investitorii interesati de regiunea Europei Centrale si de Est si de pietele emergente. Pe durata celor doua zile, BVB a sustinut o prezentare de grup cu accent pe reforma pietei de capital din Romania si a obiectivului BVB de a deveni o piata emergenta conform criteriilor MSCI, a avut intalniri bilaterale cu reprezentanti ai unor investitori institutionali cu active in administrare de peste 10 miliarde de euro.

Scopul acestor intalniri este construirea unui dialog intre investitori si persoane importante interesate de pietele emergente din Europa.


In 10 decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat reglementarile pentru sistemul alternativ de tranzactionare al BVB. AeRO, noua piata a Bursei de Valori Bucuresti pentru IMM-uri, va fi lansata pe 25 februarie 2015. Lansarea AeRO va fi o schimbare de directie cu privire la piata de capital ca sursa de finantare pentru antreprenori.


Bursa de Valori Bucuresti a lansat pe 15 decembrie noul site www.bvb.ro, care aduce un continut variat de statistici si date de tranzactionare, interfata usor de utilizat pentru produsele si serviciile oferite de BVB, precum si numeroase functionalitati. Noul website www.bvb.ro ofera o navigare mai facila si accesibilitate imbunatatita, mai multe informatii pentru companii, antreprenori si investitori, o noua abordare pentru cautarea unui pret de piata, profile ale instrumentelor financiare mai usor de utilizat, o tehnologie imbunatatita si posibilitatea conectarii si distribuirii informatiei disponibile pe website prin intermediul retelelor de socializare.


Investitorii si viitorii investitori prezenti, in data de 16 decembrie 2014, la ultimul workshop din aceasta editie a BVB Invest Quest (BVB IQ) au avut oportunitatea sa se intalneasca si sa discute cu reprezentanti ai OMV Petrom (SNP), ai Fondului Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), Nuclearelectrica (SNN), Transelectrica (TEL) si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Workshop-ul a fost o ocazie pentru investitorii aflati la inceput de drum pe piata de capital, dar si pentru viitorii investitori sa afle direct de la reprezentantii celor sase companii mai multe detalii despre companiile respective, despre evolutia acestora, perspective si pietele pe care activeaza. Seminarul si-a atins astfel scopul, de a aduce mai aproape emitentii listati de investitori si viitorii investitori si de a stimula dialogul intre acestia. Transparenta companiilor listate si atentia acordata relatiei cu investitorii sunt, totodata, principii de guvernanta corporativa, care contribuie la evaluarea companiilor de catre investitori.
Bursa de Valori Bucuresti a demarat in decembrie consultarile cu companiile listate si organizatiile relevante ale investitorilor asupra noului Cod de Guvernanta Corporativa. Acesta este rezultatul proiectului comun BVB – Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru imbunatatirea climatului local de guvernanta corporativa.


In procesul transformarii pietei bursiere romanesti, cu scopul de a construi in Romania o piata de capital atractiva pentru regiunea Europa de Sud Est, Bursa de Valori Bucuresti adapteaza la noul stadiu de dezvoltare al pietei autohtone principiile de guvernanta corporativa aplicate companiilor listate.


Bursa de Valori Bucuresti, cu sprijinul BERD si al echipei sale de consultanti, a rescris Codul de Guvernanta Corporativa al BVB, aflat in vigoare in forma sa curenta din anul 2008. in elaborarea noului Cod, au fost luate in considerare standardele internationale in aceasta materie, schimbarile cadrului legal din Romania si Uniunea Europeana, experienta dobandita ca urmare a aplicarii primului Cod, precum si noile aspitatii ale societatii, in general, si ale partilor direct interesate de reponsabilitatile si conduita companiilor. Noul Cod cuprinde un set de principii si recomandari care se bazeaza pe cele mai bune practici, transparenta si incredere.


In 23 decembrie, Bursa de Valori Bucuresti a anuntat ca, din data de 5 ianuarie 2015, va fi aplicata o noua segmentare a pietei, in sensul inlocuirii categoriilor I, II si III cu categoriile Premium si Standard. Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat anterior propunerile de modificare a reglementarilor BVB. Astfel, noul concept, care are in vedere lichiditatea actiunilor sau lichiditatea potentiala, pe principii similare sistemului de indici ai BVB, a fost pus in aplicare inca din prima sedinta de tranzactionare din anul 2015.

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.
 

TOP COMPANII din CROPS (2016)
Scoring Methodology by ERNST&YOUNG


 
#
NUME COMPANIE
SCORING TOTAL MCR
 
1 AGRO-CHIRNOGI SA 3,0000
2 AGRICOST SA 3,0000
3 ZOO SINTEX SRL 2,0000
4 COMCEREAL SA 2,0000
5 MARSAT SA 2,0000
6 PATROL SERVICE SRL 2,0000
7 COMCEREAL SA 2,0000
8 UNIGRAINS TRADING SRL 2,0000
9 AGRO EXIM GRUP SRL 2,0000
10 OLTYRE SRL 1,0000