REVISTA CARIERE

  |  2018-05-18

CIO National Conference 2018: Dezbateri cu profesionisti si manageri din IT despre roboti, salarii, GDPR, tendinte si educatie

CIO National Conference, cel mai mare eveniment dedicat Chief Information Officer-ilor (CIO) si profesionistilor IT din Romania, a ajuns la a sasea editie.

Pagina 1/3
 1 2 3   

Organizata la hotelul Radisson Blu din Bucuresti de catre CIO Council si Revista CARIERE, conferinta a strans o comunitate de factori de decizie din acest domeniu pentru a dezbate subiecte precum tendinte in IT, noul regulament european de protectie a datelor, impactul inteligentei artificiale, salarii si criza de talente.


Prima tema abordata a fost intrarea CIO Council Romania in cadrul EuroCIO (independenta, non-profit, inregistrata in Bruxelles), care este singura asociatie pan-europeana ce reprezinta executivii CIO si directorii IT la nivel european.


Moderatorul evenimentului, Yugo Neumorni (presedinte CIO Council si IT Director Hidroelectrica) este membru in Boardul asociatiei, totodata ocupand si functia de Cybersecurity Council Chairman. El a spus ca EuroCIO militeaza pentru o platforma unica pentru executivii CIO si Senior IT Professionals, in care acestia pot schimba informatii, impartasi experiente si studii de caz, pot stabili contacte si pot face networking la nivel european.


Asociatia sprijina comunitatea de profesionisti IT in raport cu vendorii IT si autoritatile europene precum Comisia Europeana sau Parlamentul European, acordand sprijin in numeroase proiecte sau initiative legislative europene din acest domeniu.


Dupa acest discurs introductiv, Yugo Neumorni l-a invitat pe scena pentru a da mai multe detalii pe Emmanuel Gaudin, CIO in cadrul companiei Lagardère si Chairman al asociatiei EuroCIO, despre care a spus ca a fost creata in 2004, "de catre CIO, pentru CIO". "Suntem independenti si reprezentam foarte multi angajati din domeniul IT", a continuat acesta, care a mai precizat ca membrii asociatiei gestioneaza bugete in valoare de 150 de miliarde de euro.


Activitatea EuroCIO este structurata in trei consilii: unul care se ocupa de relatia cu furnizorii, altul dedicat securitatii cibernetice si celalalt e axat pe inovare, de a carui coordonare se ocupa Emmanuel Gaudin.


De asemenea, exista si grupuri de lucruri, dar asociatia organizeaza si cursuri. Motivul? "Am observat ca mediul universitar nu formeaza anumite competente, prin urmare am dezvoltat acum ceva vreme un curs dedicat celor care ocupa functia de CIO. De asemenea, avem un alt curs dedicat managementului securitatii informatiilor si unul despre arhitectura de business", a explicat Emmanuel Gaudin.


In alta ordine de idei, el a vorbit despre cele mai importante tendinte din domeniul IT, care sunt urmatoarele:


• Platforme si cloud: "Ascensiunea cloud-ului a inceput cu 6-8 ani in urma, dar, legat de ce se intampla azi, cred ca asistam la o batalie intre SUA si China. Din pacate Europa nu e atat de activa in domeniu, nu suntem atat de puternici, dar trebuie sa incepem sa dezvoltam aceasta piata".


• Orase inteligente si mobilitate autonoma: "Astazi, Internet of Things si senzorii ne ofera foarte multe date. Iar ce am descoperit anul acesta este ca aceste platforme creeaza standarde noi, astfel ca WiFi ar putea fi inlocuit de un nou tip de retea, cu standarde noi, iar noi trebuie sa fim atenti cu totii la aceasta tendinta, caci ar schimba multe".


• Datele: "Sunt o componenta importanta in fiecare domeniu, iar inteligenta artificiala aduce o valoare sporita acestor date".


• 5G: "Este in plan pentru 2020 si aduce un internet mult mai rapid. Legat de viteza, poate va fi de 10 ori mai mare, iar acest aspect va dezvolta industria telefoanelor mobile, industria va continua sa se dezvolte pentru a oferi produse performante fiecarui client".


• Hardware si cipuri tot mai sofisticate: "Azi asistam la o batalie intre cip si cloud".


• E-privacy: "Cat despre viata privata pe Internet, e o tendinta, mai ales in ceea ce priveste directiva privind protectia datelor. Cred ca peste tot in lume vom asista la standarde asemanatoare ca cele impuse de GDPR pentru UE".


Care sunt ingredientele esentiale pentru a fi un CIO bun?


Emmanuel Gaudin a extras dintr-un studiu ingredientele esentiale pentru a fi un CIO bun:


- echilibru clar intre hard si soft skills;
- capacitate de comunicare dezvoltata;
- o buna intelegere a business-ului;
- abilitatea de a transpune informatii financiare in observatii relevante;
- experienta vasta in livrarea proiectelor despre managementul schimbarii;
- o experienta considerabila in cadrul unor culturi si medii de lucru diverse;
- sa fie priceput la managementul talentelor.


Salarizare si beneficii in domediul IT


Oana Botolan, Managing Partner, Cteam Romania (Cteam Human Capital, parte din Cteam Group), a prezentat un studiu realizat in parteneriat cu ANIS, care are o concluzie interesanta: in randul IT-istilor, diferenta salariala se face in functie de tehnologie, astfel ca pozitia pe care o ocupa un specialist nu mai e la fel de relevanta ca inainte, cand vine vorba de bani.


"Diferentele de nivel de salariu in functie de tehnologii sunt foarte mari in Romania, iar diferenta nu se mai face in functie de rol, ci de tehnologii. Studiul a luat in calcul 64 companii, au fost analizate 8.500 de puncte de date si au fost 174 de joburi acoperite. Am mai remarcat ca, in industria IT, concurenta nu mai e intre multinationale, pentru ca oamenii buni pot sa se duca catre companii medii sau sa intre in antreprenoriat. Deci lupta pentru talente e cu toata lumea", a punctat Oana Botolan.

Ea a mai spus ca un tanar absolvent care se angajeaza in IT va avea un salariu de pornire net de aproximativ 8.000 de lei, in timp ce media pentru angajare in alte domenii e de 2.600 de lei.


Cat despre beneficii, se spune ca IT-istii au cel mai atractiv pachet, ceea ce e adevarat, dar chiar si asa, in acest domeniu e si cea mai mare fluctuatie de personal, caci sunt multe joburi disponibile, iar oamenii au tendinta sa migreze. Majoritatea companiilor ofera beneficii pentru a atrage si retine talentele, iar un alt motiv il reprezinta echilibrarea costurilor totale.
Cei mai multi IT-isti pleaca de la un loc de munca din cauza salariului, potrivit studiului prezentat de Oana Botolan, pe locul al doilea in topul motivelor fiind cultura companiei.


"In Romania, beneficiile sunt creative, dar nu sunt foarte spectaculoase comparativ cu alte tari, unde in firmele de IT se organizeaza foarte multe programe si se ofera multe lucruri angajatilor. Toate acestea dau senzatia de campus la locul de munca. De asemenea, in afara sunt foarte multe initiative pe zona de inovare si dezvoltare personala si profesionala", a mai punctat Oana Botolan.


Totusi, la noi se practica ideea de sign-on bonus: 1 din 4 angajatori din tara noastra ofera asa ceva. Apoi, companiile se uita la nevoile individuale ale oamenilor si ofera beneficii personalizate. Apoi mai e partea de comunitate, angajatii se organizeaza in diverse forme de colaborare si fac impreuna diverse lucruri, cu sprijinul organizatiei. Si, evident, mai e si zona de flexibilitate: program de lucru flexibil, lucru de acasa etc.


5G, viteza viitorului


Marius Iordache, IP Network Architect, Orange Romania, a spus ca 5G ne ajuta sa gandim si sa gasim noi modele de business, sa fim mult mai agili si sa luam in considerare toate transformarile tehnologice care apar. Iar gratie acesteia, Internet of Things (IoT), machine learning si inteligenta artificiala vor capata avant. Iata principalele idei legate de 5G, asa cum au fost prezentate de Marius Iordache:


- 5G e acel ecosistem end-to-end capabil sa creeze o societate mobila conectata complet, care sa duca valoare catre si dinspre parteneri;


- ofera noi oportunitati de business, in domenii precum agricultura, orase inteligente, eHealth Learning, HR, media si entertainment;


- aduce noi tipuri de aplicatii;


- 5G reprezinta un intreg ecosistem, ce va conecta toti oamenii si, in aceeasi masura, va conecta si obiectele, vor fi comunicatii foarte rapide, se va crea un sistem reactiv, cu retele cognitive si prietenoase cu mediul inconjurator;


- 5G ofera convergenta, securitate, eficienta, flexibilitate si, mai ales, un consum redus de energie;


- va genera cresterea business-urilor si implicit crestere economica;


- evident, exista si ingrijorari legate de securitate, un aspect demn de luat in seama.


Lumea in 2030


Radomir Bordon, Central and Eastern Europe, Dell, a adus in discutie un raport al Institutului pentru Viitor, care a analizat ce tehnologii vor sta la baza schimbarii pe care o anticipam pentru 2030: vorbim despre relatia om-masina, realitatea augmentata, virtuala, cloud computing si Internet of Things. El a spus ca sunt tehnologii care se intrepatrund, astfel ca se formeaza un fel de forum digital.


Dar ce impact vor avea toate acestea? "Tehnologia e folosita de foarte mult timp. Ideea este ca devine tot mai avansata, tot mai puternica si o folosim tot mai mult si depindem tot mai mult de ea. Deci viitorul va fi despre un parteneriat intre oameni si masini. Nu vom ramane fara locuri de munca, nu e adevarat, se vor automatiza anumite sarcini, cele repetitive, dar oamenii sunt foarte buni in ceea ce priveste cretivitatea si gandirea contextuala, astfel ca in viitor vom fi niste dirijori digitali: vom gestiona si automatiza tot mai multe aspecte ale vietii.


Modul in care ne vom gasi un job se va schimba radical. Nu vom mai vorbi despre locuri de munca, nu vom mai merge la locuri de munca, ci munca va fi defalcata pe sarcini si activitati ce pot fi indeplinite de oameni din diferite colturi ale lumii, sarcinile vor concura pentru a gasi cel mai bun specialist ca sa o indeplineasca cel mai bine, indiferent unde se afla, adica masinile isi vor cauta partenerul perfect pentru a indeplini o sarcina. Sa nu uitam ca 80% din locurile de munca pentru care tinerii se pregatesc nici macar nu exista, asa ca va trebui sa dezvoltam tehnologii noi ca sa ii ajutam sa invete la locul de munca, in momentul respectiv. Deci sa nu ne temem de aceste tulburari, pentru ca ele aduc noi oportunitati si idei", a punctat Radomir Bordon.

Pagina 1/3
 1 2 3   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.