PKF FINCONTA SRL

  |  2017-12-05

Guvernanta corporativa in antreprenoriatul romanesc

Actionari si directori executivi si-au aratat intentia de a face mai transparenta comunicarea informatiilor financiare si non-financiare.

Pagina 1/2
 1 2   

In ultimii ani a crescut nivelul de interes pentru guvernanta corporativa. Actionari si directori executivi si-au aratat intentia de a face mai transparenta comunicarea informatiilor financiare si non-financiare. Aceasta evolutie a mediului de afaceri este reflectata si in legislatia din Uniunea Europeana.

 

In Romania subiectul guvernantei corporative a aparut pe agenda publica odata cu aderarea la UE, dar nu a avut niciodata un impact real asupra mediului de business. Crearea unor institutii dedicate, dupa modelul statelor membre, fara mecanisme potrivite de implementare, a condus la o neasimilare a acestor structuri.

 

Asa se face ca, in randul multor companii antreprenoriale mari din Romania, rolul principal este jucat fie de manager, fie de actionarii majoritari, fie si de unii si de altii. De multe ori managerul general este totodata si proprietarul sau actionarul majoritar al companiei. De unde si riscul ca, dincolo de rigorile de raportare contabila impuse de legislatie, sa stea la panda stergerea diferentei dintre proprietate si control.

 

Totusi a inceput o profesionalizare a activitatii de management, care, in unele companii antreprenoriale, incepe sa produca rezultate. Motivele profesionalizarii managementului si adoptarii guvernantei corporative sunt diverse:


• De la dorinta antreprenorului de a juca doar un rol consultativ-strategic in cadrul business-ului, la listarea la bursa
• De la scalarea rapida a afacerii si incapacitatea proprietarului de a mai putea sa gestioneze volumul de efort in crestere, la necesitatea structurarii companiei in vederea vanzarii acesteia
• De la eficientizarea activitatilor si optimizarea proceselor, la tranzitia catre o noua etapa a business-ului, care coincide cu o predare de stafeta catre un management profesionist

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.
 

TOP COMPANII din PLASTIC PRODUCTS (2016)
Scoring Methodology by ERNST&YOUNG


 
#
NUME COMPANIE
SCORING TOTAL MCR
 
1 EUROFOAM SRL 2,0000
2 ROMCARBON SA 2,0000
3 VITAFOAM ROMANIA SRL 2,0000
4 ISOVOLTA SA 2,0000
5 STAR EAST PET SRL 2,0000
6 AUSTRIA CARD SRL 2,0000
7 VLG RO SRL 2,0000
8 HIPAC ROMANIA SRL 2,0000
9 SCHLEMMER ROMANIA SRL 2,0000
10 PERPLASTIC COMPOUNDING SRL 2,0000