PRICEWATERHOUSECOOPERS AUDIT SRL

  |  2013-03-21

PwC Family Business Survey Romania: Afacerile de familie - motor de crestere economica

Afacerile de familie sunt un motor de crestere economica, dar au nevoie de sprijinul Guvernului printr-un cadru legislativ si fiscal stabil, investitii in infrastructura si educatie

Pagina 1/2
 1 2   

Antreprenorii si afacerile de familie aduc stabilitate economiei si reprezinta un motor extrem de dinamic de crestere economica, insa simt nevoia recunoasterii rolului lor din partea societatii si a Guvernului si asteapta sprijinul acestuia in promovarea unui cadru legislativ si fiscal stabil si predictibil, precum si investitii sporite in imbunatatirea infrastructurii si a calitatii sistemului de invatamant, pentru a-i pregati mai bine pe viitorii absolventi pentru realitatile pietei muncii. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului PwC – Family Business Survey Romania, lansat astazi la Cluj-Napoca in cadrul unui eveniment organizat impreuna cu Universitatea Babes-Bolyai si Ziarul Financiar.

 

Cu acelasi prilej, echipa de servicii pentru companiile antreprenoriale a PwC Romania a inaugurat si catedra PwC – Antreprenoriat si Afaceri de Familie, din cadrul Facultatii de Business a Universitatii Babes-Bolyai,  o platforma de studiu, dialog si comunicare privind problematica specifica afacerilor de familie.

 

„Antreprenorii sunt sarea pamantului. Ei sunt cei care transforma ambitiile in realitate, inovand, rasturnand ierarhii incetatenite de cand lumea si producand valoare. Ei reprezinta motorul indispensabil al unei economii, dau stabilitate acesteia si creeaza locuri de munca. PwC intelege sa onoreze antreprenorii romani prin lansarea acestui prim studiu axat pe problemele cu care se confrunta afacerile de familie, dar si prin crearea unei catedre universitare dedicate antreprenorilor de maine”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.   

 

„Echipa de servicii integrate pentru antreprenori din cadrul PwC este dedicata intelegerii si consultarii familiilor de antreprenori care au fondat si au dezvoltat unele dintre cele mai mari companii private din Romania. Alaturandu-ne initiativei globale PwC Family Business Survey, construim un nou punct de reper si oferim astfel antreprenorilor si afacerilor de familie o platforma pentru a-si impartasi opiniile asupra tendintelor economice si asupra problemelor specifice care le influenteaza cresterea. in acelasi timp, aceasta initiativa apare drept o recunoastere si un semn de apreciere a rolului aparte pe care il joaca afacerile de familie in societate”, a declarat Alexandru Medelean, Director, Liderul Echipei de Servicii Integrate pentru Antreprenori si Afaceri de Familie din cadrul PwC Romania.

 

Intr-o piata dificila, afacerile de familie din Romania au avut performante bune in ultimul an, 71% dintre respondenti obținand o crestere a afacerilor. Mai mult, proprietarii si managerii acestor afaceri sunt destul de increzatori cu privire la perspectivele de crestere pe urmatorii cinci ani, 61% asteptandu-se la o crestere constanta, in timp ce 13% tintesc o crestere mai agresiva.

 

Aproximativ un sfert dintre afacerile de familie romanesti sunt mai degraba precaute in ceea ce priveste viitorul si planuiesc sa isi consolideze structura la nivelul curent al cifrei de afaceri.

 

Aceste rezultate sunt similare tendintelor globale, 69% dintre respondenti tintind catre o crestere constanta, organica, in timp ce 12% urmaresc strategii de crestere mai agresive.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.